If you do not have access to the publications below and you would like to have a reprint, let us know.
Keys publications
They talk about InraPorc
Feed and feed values
Sow
Growing pig
Environmental issues
Effect of temperature
-
Brossard, L., van Milgen, J., Lannuzel, P. Y., Bertinotti, R. & Rivest, J. (2006). Analyse des relations entre croissance et ingestion à partir de cinétiques individuelles : implications dans la définition de profils animaux pour la modélisation. Journées de la Recherche Porcine en France 38, 217-224 (abstract or text).
-
Brossard, L., Dourmad, J., van Milgen, J. & Quiniou, N. (2007). Analyse par modélisation de la variation des performances d'un groupe de porcs en croissance en fonction de l'apport de lysine et du nombre de phases dans le programme d'alimentation. Journées de la Recherche Porcine en France 39, 95-102 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Étienne, M., Noblet, J., Valancogne, A., Dubois, S. & van Milgen, J. (2005). InraPorc : un outil d'aide à la décision pour l'alimentation des truies reproductrices. Journées de la Recherche Porcine en France 37, 299-309 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Étienne, M., Valancogne, A., Dubois, S., van Milgen, J. & Noblet, J. (2008). InraPorc: a model and decision support tool for the nutrition of sows. Animal Feed Science and Technology 143, 372-386 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Brossard, L., van Milgen, J., Gaudré, D. & Salaün, Y. (2007). Nivel económico óptimo de inclusión de aminoácidos en piensos para cerdos de engorde. Suis 43, 18-31 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Brossard, L., Gaudré, D., van Milgen, J. & Salaün, Y. (2007). Optimum économique du niveau en acides aminés dans les aliments pour porcs charcutiers. Impact du contexte de prix des matières premières et de la conduite d'élevage. TechniPorc 30, 25-36 (abstract or text).
-
van Milgen, J., Noblet, J., Valancogne, A., Dubois, S. & Dourmad, J. Y. (2005). InraPorc : un modèle pour analyser les performances et évaluer les stratégies alimentaires chez le porc en croissance. Journées de la Recherche Porcine en France 37, 291-298 (abstract or text).
-
van Milgen, J., Noblet, J., Étienne, M., Valancogne, A., Dubois, S. & Dourmad, J. (2007). InraPorc: A model and decision support tool for the nutrition of growing pigs and sows. Journal of Animal Science 85 (Suppl. 1), 440.
-
van Milgen, J., Valancogne, A., Dubois, S., Dourmad, J. Y., Sève, B. & Noblet, J. (2008). InraPorc: A model and decision support tool for the nutrition of growing pigs. Animal Feed Science and Technology 143, 387-405 (abstract or text).
-
Jak karmić? farmer.pl (in Polish).
-
Recording & Decision Support Systems. A "Which Guide" for producers. BPEX Knowledge Transfer.
-
Nutrition des truies hyperprolifiques (PORC Magazine, Février 2008, N° 418, p108).
-
Méthode de détermination d'un profil animal moyen pour InraPorc (Ifip).
-
Logiciel InraPorc: Une Ferrari dans une cour de ferme. PORC Magazine, Novembre 2006, N° 404, p23 (reprint).
-
Un porc peut en cacher un autre. PORC Magazine, Juin 2007, N° 411, p25 (reprint).
-
Evaluating feeding strategies with the PC. Feed Mix, 2006, vol 14 no. 6, p9 (reprint).
-
Interview with dr. Laurent Le Bellego (Ajinomoto Eurolysine SAS), June 12, 2006.
-
Chabeauti, E., Noblet, J. & Carré, B. (1991). Digestion of plant cell walls from four different sources in growing pigs. Animal Feed Science and Technology 32, 207-213 (abstract or text).
-
Hess, V. & Sève, B. (1999). Effects of body weight and feed intake level on basal ileal endogenous losses in growing pigs. Journal of Animal Science 77, 3281-3288 (abstract or text).
-
Hess, V., Thibault, J. N. & Sève, B. (1998). The 15N amino acid dilution method allows the determination of the real digestibility and of the ileal endogenous losses of the respective amino acid in pigs. Journal of Nutrition 128, 1969-1977 (abstract or text).
-
Jaguelin-Peyraud, Y. & Noblet, J. (2003). Prédiction de la digestibilité de la matière organique et de l'énergie chez le porc en croissance à l'aide d'une méthode in vitro. Journées de la Recherche Porcine en France 35, 75-82 (abstract or text).
-
Le Goff, G. & Noblet, J. (2001). Comparative total tract digestibility of dietary energy and nutrients in growing pigs and adult sows. Journal of Animal Science 79, 2418-2427 (abstract or text).
-
Le Goff, G., Le Groumellec, L., van Milgen, J., Dubois, S. & Noblet, J. (2002). Digestibility and metabolic utilisation of dietary energy in adult sows : influence of addition and origin of dietary fibre. British Journal of Nutrition 87, 325-335 (abstract or text).
-
Le Goff, G., van Milgen, J. & Noblet, J. (2002). Effets du niveau et de l'origine botanique des parois végétales sur l'utilisation digestive de l'aliment et le transit des digesta chez le porc en croissance et la truie adulte. Journées de la Recherche Porcine en France 34, 75-80 (abstract or text).
-
Le Goff, G., van Milgen, J. & Noblet, J. (2002). Influence of dietary fibre on digestive utilisation and rate of passage in growing pigs, finishing pigs and adult sows. Animal Science 74, 503-515 (abstract or text).
-
Le Goff, G., Dubois, S., van Milgen, J. & Noblet, J. (2002). Influence of dietary fibre level on digestive and metabolic utilisation of energy in growing and finishing pigs. Animal Research 51, 245-259 (abstract or text).
-
Le Goff, G. & Noblet, J. (2001). Utilisation digestive comparée de l'énergie des aliments chez le porc en croissance et la truie adulte. Journées de la Recherche Porcine en France 33, 211-220 (abstract or text).
-
Létourneau-Montminy, M. P., Jondreville, C., Lescoat, P., Meschy, F., Pomar, C., Dourmad, J. Y., Wilfart, A., van Milgen, J. & Sauvant, D. (2006). Modélisation du métabolisme phosphocalcique chez le porc charcutier : devenir du phosphore ingéré dans les contenus digestifs. Journées de la Recherche Porcine en France 38, 201-208 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Shi, X. S. (1993). Comparative digestibility of energy and nutrients in growing pigs fed ad libitum and adult sows fed at maintenance. Livestock Production Science 34, 137-152 (abstract or text).
-
Noblet, J., Fortune, H., Dupire, C. & Dubois, S. (1993). Digestible, metabolizable and net energy values of 13 feedstuffs for growing pigs: effect of energy system. Animal Feed Science and Technology 42, 131-149 (abstract or text).
-
Noblet, J. (1996). Digestive and metabolic utilization of dietary energy in pig feeds: comparison of energy systems. In: Recent advances in animal nutrition, pp. 207-231 [P. C. Garnsworthy, J. Wiseman, and W. Haresign, editors]. Nottingham: Nottingham University Press (table of contents or abstract).
-
Noblet, J. (2000). Digestive and metabolic utilization of feed energy in swine: application to energy evaluation systems. Journal of Applied Animal Research 17, 113-132.
-
Noblet, J., Shi, X. S. & Dubois, S. (1994). Effect of body weight on net energy value of feeds for growing pigs. Journal of Animal Science 72, 648-657 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Shi, X. S. (1994). Effect of body weight on digestive utilization of energy and nutrients of ingredients and diets in pigs. Livestock Production Science 37, 323-338 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Le Goff, G. (2001). Effect of dietary fibre on the energy value of feeds for pigs. Animal Feed Science and Technology 90, 35-52 (abstract or text).
-
Noblet, J., Shi, X. S., Karege, C. & Dubois, S. (1993). Effet du type sexuel, du niveau d'alimentation, du poids vif et du stade physiologique sur l'utilisation digestive de l'énergie et des nutriments chez le porc: interaction avec la composition du régime. Journées de la Recherche Porcine en France 25, 165-180 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Henry, Y. (1993). Energy evaluation systems for pig diets: a review. Livestock Production Science 36, 121-141 (abstract or text).
-
Noblet, J. & van Milgen, J. (2004). Energy value of pig feeds: Effect of pig body weight and energy evaluation system. Journal of Animal Science 82(E. Suppl.), E229-E238 (abstract or text).
-
Noblet, J., Bontems, V. & Tran, G. (2003). Estimation de la valeur énergétique des aliments pour le porc. INRA Productions Animales 16, 197-210 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Tran, G. (2004). Estimation of energy values of feeds for pigs. Feed Mix 12, 16-19 (abstract or text).
-
Noblet, J. (1993). Les systèmes d'appréciation de la valeur énergétique des aliments pour le porc. INRA Productions Animales 6, 105-115 (abstract or text).
-
Noblet, J., Fortune, H., Dubois, S., & Henry, Y. (1989). Nouvelles bases d'estimation des teneurs en énergie digestible, métabolisable et nette des aliments pour le porc. Paris: Institut National de la Recherche Agronomique.
-
Noblet, J. & Perez, J. M. (1993). Prediction of digestibility of nutrients and energy values of pig diets from chemical analysis. Journal of Animal Science 71, 3389-3398 (abstract or text).
-
Noblet, J., Fortune, H., Shi, X. S. & Dubois, S. (1994). Prediction of net energy value of feeds for growing pigs. Journal of Animal Science 72, 344-354 (abstract or text).
-
Noblet, J., Shi, X. S., Fortune, H., Dubois, S., Lechevestrier, Y., Corniaux, C., Sauvant, D. & Henry, Y. (1994). Teneur en énergie nette des aliments chez le porc. Mesure, prédiction et validation aux différents stades de sa vie. Journées de la Recherche Porcine en France 26, 235-250 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Goff, G. (2000). Utilisation digestive et valeurs énergétiques du blé, du maïs et leurs co-produits chez le porc en croissance et la truie adulte. Journées de la Recherche Porcine en France 32, 177-183 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Bourdon, D. (1997). Valeur énergétique comparée de onze matières premières chez le porc en croissance et la truie adulte. Journées de la Recherche Porcine en France 29, 221-226 (abstract or text).
-
Noblet, J., Mancuso, M., Bourdon, D. & Van Barneveld, R. (1998). Valeur énergétique du lupin (Lupinus Angustifolius) pour le porc en croissance et la truie adulte. Journées de la Recherche Porcine en France 30, 239-243 (abstract or text).
-
Noblet, J., Sève, B., & Jondreville, C. (2002). Valeurs nutritives pour les porcs. In: Tables de composition et de valeur nutritive des matières premières destinées aux animaux d'élevage, pp. 25-35 [D. Sauvant, J.-M. Perez, and G. Tran, editors]. Paris: INRA Editions (table of contents or abstract).
-
Ramonet, Y., Meunier-Salaün, M. C. & Dourmad, J. Y. (1999). High-fiber diets in pregnant sows: digestive utilization and effects on the behavior of the animals. Journal of Animal Science 77, 591-599 (abstract or text).
-
Ramonet, Y., Robert, S., Aumaître, A., Dourmad, J. Y. & Meunier-Salaün, M. C. (2000). Influence of the nature of dietary fibre on digestive utilization, some metabolite and hormone profiles and the behaviour of pregnant sows. Animal Science 70, 275-286 (abstract or text).
-
Sauvant, D., Perez, J.-M., & Tran, G. (2002). Tables de composition et de valeur nutritive des matières premières destinées aux animaux d'élevage. Porcs, volailles, bovins, ovins, caprins, lapins, chevaux, poissons. Paris: INRA Editions. (table of contents or abstract).
-
Sauvant, D., Perez, J.-M., & Tran, G. (2004). Tables of composition and nutritional value of feed materials. Pigs, pultry, cattle, sheep, goats, rabbits, horses, fish. Paris: INRA Editions. (table of contents or abstract).
-
Shi, X. S. & Noblet, J. (1993). Contribution of the hindgut to digestion of diets in growing pigs and adult sows: effect of diet composition. Livestock Production Science 34, 237-252 (abstract or text).
-
Shi, X. S. & Noblet, J. (1993). Digestible and metabolizable energy values of ten feed ingredients in growing pigs fed ad libitum and sows fed at maintenance level; comparative contribution of the hindgut. Animal Feed Science and Technology 42, 223-236 (abstract or text).
-
Shi, X. S. & Noblet, J. (1994). Effect of body weight and feed composition on the contribution of hindgut to digestion of energy and nutrients in pigs. Livestock Production Science 38, 225-235 (abstract or text).
-
Skiba, F., Noblet, J., Callu, P., Evrard, J. & Melcion, J. (2002). Influence du type de broyage et de la granulation sur la valeur énergétique de la graine de colza chez le porc en croissance. Journées de la Recherche Porcine en France 34, 67-74 (abstract or text).
-
Tran, G. & Sauvant, D. (2002). Données chimiques et de valeur nutritive. In: Tables de composition et de valeur nutritive des matières premières destinées aux animaux d'élevage, pp. 17-24 [D. Sauvant, J.-M. Perez, and G. Tran, editors]. Paris: INRA Editions (table of contents or abstract).
-
Wilfart, A., Jaguelin-Peyraud, Y., Simmins, H., Noblet, J., van Milgen, J. & Montagne, L. (2007). A step-wise in vitro method to estimate kinetics of hydrolysis of feeds. Livestock Science 109, 179-181 (abstract or text).
-
Wilfart, A., Montagne, L., Simmins, H., Noblet, J. & van Milgen, J. (2007). Digesta transit in different segments of the gastrointestinal tract of pigs as affected by insoluble fibre supplied by wheat bran. British Journal of Nutrition 98, 54-62 (abstract or text).
-
Wilfart, A., Montagne, L., Simmins, H., Noblet, J. & van Milgen, J. (2007). Effect of fibre content in the diet on the mean retention time in different segments of the digestive tract in growing pigs. Livest.Sci. 109, 27-29 (abstract or text).
-
Wilfart, A., Jaguelin-Peyraud, Y., Simmins, H., Noblet, J., van Milgen, J. & Montagne, L. (2008). Kinetics of enzymatic digestion of feeds as estimated by a stepwise in vitro method. Animal Feed Science and Technology 141, 171-183 (abstract or text).
-
Wilfart, A., Montagne, L., Noblet, J., van Milgen, J., Simmins, H., Debicki-Garnier, A. M. & Messager, B. (2006). La teneur en fibres alimentaires affecte la digestibilité des nutriments dans tous les segments du tube digestif chez le porc. Journées de la Recherche Porcine en France 38, 193-200 (abstract or text).
-
Wilfart, A., Montagne, L., Simmins, H., van Milgen, J. & Noblet, J. (2007). Sites of nutrient digestion in growing pigs: Effect of dietary fiber. Journal of Animal Science 85, 976-983 (abstract or text).
-
Close, W. H., Noblet, J. & Heavens, R. P. (1985). Studies on the energy metabolism of the pregnant sow. 2. The partition and utilization of metabolizable energy intake in pregnant and non-pregnant animals. British Journal of Nutrition 53, 267-279 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Étienne, M. & Noblet, J. (1991). Contribution a l'étude des besoins en acides aminés de la truie en lactation. Journées de la Recherche Porcine en France 23, 61-68 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y. & Étienne, M. (2002). Dietary lysine and threonine requirements of the pregnant sow estimated by nitrogen balance. Journal of Animal Science 80, 2144-2150 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y. (1991). Effect of feeding level in the gilt during pregnancy on voluntary feed intake during lactation and changes in body composition during gestation and lactation. Livestock Production Science 27, 309-319 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Noblet, J. & Étienne, M. (1998). Effect of protein and lysine supply on performance, nitrogen balance, and body composition changes of sows during lactation. Journal of Animal Science 76, 542-550 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Étienne, M. & Prunier, A. (1993). Influence des apports énergétiques et protéiques sur les performances de croissance, la composition corporelle et le développement secuel de la jeune truie. Journées de la Recherche Porcine en France 25, 239-246 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y. (1988). Ingestion spontanée d'aliment chez la truie en lactation: de nombreux facteurs de variation. INRA Productions Animales 1, 141-146 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Étienne, M., Noblet, J., Valancogne, A., Dubois, S. & van Milgen, J. (2005). InraPorc : un outil d'aide à la décision pour l'alimentation des truies reproductrices. Journées de la Recherche Porcine en France 37, 299-309 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Étienne, M., Valancogne, A., Dubois, S., van Milgen, J. & Noblet, J. (2008). InraPorc: a model and decision support tool for the nutrition of sows. Animal Feed Science and Technology 143, 372-386 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Étienne, M. & Noblet, J. (1994). La reconstitution des réserves corporelles chez la truie multipare en gestation: influence du niveau de mobilisation au cours de la lactation précédente. Journées de la Recherche Porcine en France 26, 277-283 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Noblet, J., Père, M. C., & Étienne, M. (1999). Mating, pregnancy and prenatal growth. In: A quantitative biology of the pig, pp. 129-153 [I. Kyriazakis, editor]. Oxon: CABI Publishing.
-
Dourmad, J. Y., Étienne, M. & Noblet, J. (2001). Mesurer l'épaisseur de lard dorsal des truies pour définir leurs programmes alimentaires. INRA Productions Animales 14, 41-50 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Étienne, M., Noblet, J. & Causeur, D. (1997). Prédiction de la composition chimique des truies reproductrices à partir du poids vif et de l'épaisseur de lard dorsal: application à la définition des besoins énergétiques. Journées de la Recherche Porcine en France 29, 255-262 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Étienne, M. & Noblet, J. (1996). Reconstitution of body reserves in multiparous sows during pregnancy: effect of energy intake during pregnancy and mobilization during the previous lactation. Journal of Animal Science 74, 2211-2219 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Étienne, M., Prunier, A. & Noblet, J. (1994). The effect of energy and protein intake of sows on their longevity: a review. Livestock Production Science 40, 87-97 (abstract or text).
-
Étienne, M. (1991). Apports énergétiques et accrétion de protéines chez la truie nullipare. Journées de la Recherche Porcine en France 23, 69-74 (abstract or text).
-
Étienne, M., Noblet, J., Dourmad, J. Y. & Castaing, J. (1999). Association de parois végétales et de graisses dans le régime de lactation des truies. Effet sur l'utilisation digestive et la composition du lait et des porcelets. Journées de la Recherche Porcine en France 31, 199-205 (abstract or text).
-
Étienne, M., Dourmad, J. Y., Noblet, J., Le Bellego, L. & Van Cauwenberghe, S. (2005). Contribution à la détermination du besoin en valine des truies en lactation. Journées de la Recherche Porcine en France 37, 195-202 (abstract or text).
-
Étienne, M., Noblet, J., Dourmad, J. Y. & Fortune, H. (1989). Étude du besoin en lysine des truies en lactation. Journées de la Recherche Porcine en France , 101-108 (abstract or text).
-
Étienne, M., Dourmad, J. Y., Barrios, A. & Noblet, J. (1991). La reconstitution des réserves corporelles chez la truie multipare en gestation: influence des apports d'énergie. Journées de la Recherche Porcine en France 23, 75-84 (abstract or text).
-
Étienne, M., Noblet, J. & Dourmad, J. Y. (1993). Metabolic basis for calculating energy and amino acid requirements in the lactating sow. Livestock Production Science 35, 200-201 (abstract or text).
-
Étienne, M., Noblet, J. & Desmoulin, B. (1985). Mobilisation des réserves corporelles chez la truie primipare en lactation. Reprod.Nutr.Dév. 25, 341-343 (abstract or text).
-
Étienne, M., Dourmad, J. Y., & Noblet, J. (1998). The influence of some sow and piglet characteristics and of environmental conditions on milk production. In: The lactating sow, pp. 285-299 [M. W. A. Verstegen, P. J. Moughan, and J. W. Schrama, editors]. Wageningen: Wageningen Pers (table of contents or abstract).
-
Farmer, C., Petitclerc, D., Sorensen, M. T., Vignola, M. & Dourmad, J. Y. (2004). Impacts of dietary protein level and feed restriction during prepuberty on mammogenesis in gilts. Journal of Animal Science 82, 2343-2351 (abstract or text).
-
Guillement, R., Hamard, A., Quesnel, H., Père, M. C., Étienne, M., Dourmad, J. Y. & Meunier-Salaün, M. C. (2006). Comportement alimentaire et performances de reproduction chez la truie en lactation : impact d'un aliment fibreux pendant la gestation. Journées de la Recherche Porcine en France 38, 453-460 (abstract or text).
-
Le Cozler, Y., Dagorn, J., Lindberg, J. E., Aumaitre, A. & Dourmad, J. Y. (1998). Effect of age at first farrowing and herd management on long-term productivity of sows. Livestock Production Science 53, 135-142 (abstract or text).
-
Le Cozler, Y., Dagorn, J., Dourmad, J. Y., Johansen, S. & Aumaître, A. (1997). Effect of weaning-to-conception interval and lactation length on subsequent litter size in sows. Livestock Production Science 51, 1-11 (abstract or text).
-
Mejia-Guadarrama, C. A., Pasquier, A., Dourmad, J. Y., Prunier, A. & Quesnel, H. (2002). Protein (lysine) restriction in primiparous lactating sows: Effects on metabolic state, somatotropic axis, and reproductive performance after weaning. Journal of Animal Science 80, 3286-3300 (abstract or text).
-
Noblet, J., Étienne, M. & Dourmad, J. Y. (1988). Besoins énergétiques de la truie allaitante: détermination par la méthode factorielle. INRA Productions Animales 1, 355-358 (abstract or text).
-
Noblet, J., Shi, X. S. & Dubois, S. (1994). Composantes de la dépense énergétique au cours du nycthémère chez la truie adulte à l'entretien: rôle de l'activité physique. INRA Productions Animales 7, 135-142 (abstract or text).
-
Noblet, J., Dourmad, J. Y., Le Dividich, J. & Dubois, S. (1989). Effect of ambient temperature and addition of straw or alfalfa in the diet on energy metabolism in pregnant sows. Livestock Production Science 21, 309-324 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Étienne, M. (1986). Effect of energy level in lactating sows on yield and composition of milk and nutrient balance of piglets. Journal of Animal Science 63, 1888-1896 (abstract or text).
-
Noblet, J., Étienne, M., & Dourmad, J. Y. (1998). Energetic efficiency of milk production. In: The lactating sow, pp. 113-130 [M. W. A. Verstegen, P. J. Moughan, and J. W. Schrama, editors]. Wageningen: Wageningen Pers (table of contents or abstract).
-
Noblet, J., Shi, X. S. & Dubois, S. (1993). Energy cost of standing activity in sows. Livestock Production Science 34, 127-136 (abstract or text).
-
Noblet, J., Dourmad, J. Y., Étienne, M. & Le Dividich, J. (1997). Energy metabolism in pregnant sows and newborn pigs. Journal of Animal Science 75, 2708-2714 (abstract or text).
-
Noblet, J., Dourmad, J. Y. & Étienne, M. (1990). Energy utilization in pregnant and lactating sows: modeling of energy requirements. Journal of Animal Science 68, 562-572 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Étienne, M. (1989). Estimation of sow milk nutrient output. Journal of Animal Science 67, 3352-3359 (abstract or text).
-
Noblet, J., Étienne, M. & Lechaux, P. (1983). Etude du métabolisme énergétique de la truie en lactation. Résultats préliminaires. Journées de la Recherche Porcine en France 15, 282-292 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Étienne, M. (1987). Metabolic utilization of energy and maintenance requirements in pregnant sows. Livestock Production Science 16, 243-257 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Étienne, M. (1987). Metabolic utilization of energy and maintenance requirements in lactating sows. Journal of Animal Science 64, 774-781 (abstract or text).
-
Noblet, J., Shi, X. S. & Dubois, S. (1993). Metabolic utilization of dietary energy and nutrients for maintenance energy requirements in sows: basis for a net energy system. British Journal of Nutrition 70, 407-419 (abstract or text).
-
Noblet, J., Close, W. H., Heavens, R. P. & Brown, D. (1985). Studies on the energy metabolism of the pregnant sow. 1. Uterus and mammary tissue development. British Journal of Nutrition 53, 251-265 (abstract or text).
-
Père, M. C., Étienne, M. & Dourmad, J. Y. (2000). Adaptations of glucose metabolism in multiparous sows: effects of pregnancy and feeding level. Journal of Animal Science 78, 2933-2941 (abstract or text).
-
Père, M. C., Dourmad, J. Y. & Étienne, M. (1997). Effect of number of pig embryos in the uterus on their survival and development and on maternal metabolism. Journal of Animal Science 75, 1337-1342 (abstract or text).
-
Prunier, A., Dourmad, J. Y. & Étienne, M. (1993). Feeding level, metabolic parameters and reproductive performance of primiparous sows. Livestock Production Science 37, 185-196 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Mourot, J., Étienne, M. & Richard, S. (2006). Quel est l'impact d'un apport d'énergie sous forme de lipides pendant la gestation et/ou la lactation sur les performances des truies allaitantes et celles des porcelets jusqu'à l'abattage ? Journées de la Recherche Porcine en France 38, 177-184 (abstract or text).
-
Ramonet, Y., van Milgen, J., Dourmad, J. Y., Dubois, S., Meunier-Salaün, M. C. & Noblet, J. (2000). The effect of dietary fibre on energy utilisation and partitioning of heat production over pregnancy in sows. British Journal of Nutrition 84, 85-94 (abstract or text).
-
Young, M. G., Tokach, M. D., Noblet, J., Aherne, F. X., Dritz, S. S., Goodband, R. D., Nelssen, J. L., van Milgen, J. & Woodworth, J. C. (2004). Influence of Carnichrome on the energy balance of gestating sows. Journal of Animal Science 82, 2013-2022 (abstract or text).
-
Brossard, L., van Milgen, J., Lannuzel, P. Y., Bertinotti, R. & Rivest, J. (2006). Analyse des relations entre croissance et ingestion à partir de cinétiques individuelles : implications dans la définition de profils animaux pour la modélisation. Journées de la Recherche Porcine en France 38, 217-224 (abstract or text).
-
Brossard, L., Dourmad, J., van Milgen, J. & Quiniou, N. (2007). Analyse par modélisation de la variation des performances d'un groupe de porcs en croissance en fonction de l'apport de lysine et du nombre de phases dans le programme d'alimentation. Journées de la Recherche Porcine en France 39, 95-102 (abstract or text).
-
de Lange, C., van Milgen, J., Dubois, S. & Noblet, J. (2006). Energy cost of ingesting and excreting indigestible material in growing pigs is minimal. Animal Research 55, 551-562 (abstract or text).
-
de Lange, C. F. M., van Milgen, J., Noblet, J., Dubois, S. & Birkett, S. (2006). Previous feeding level influences plateau heat production following a 24 h fast in growing pigs. British Journal of Nutrition 95, 1082-1087 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Guillou, D., Sève, B. & Henry, Y. (1996). Response to dietary lysine supply during the finishing period in pigs. Livestock Production Science 45, 179-186 (abstract or text).
-
Fuller, M. F., Reeds, P. J., Cadenhead, A., Sève, B. & Preston, T. (1987). Effects of the amount and quality of dietary protein on nitrogen metabolism and protein turnover of pigs. British Journal of Nutrition 58, 287-300 (abstract or text).
-
Fuller, M. F., Cadenhead, A., Mollison, G. & Sève, B. (1987). Effects of the amount and quality of dietary protein on nitrogen metabolism and heat production in growing pigs. British Journal of Nutrition 58, 277-285 (abstract or text).
-
Henry, Y., Colléaux, Y. & Sève, B. (1992). Effects of dietary level of lysine and of level and source of protein on feed intake, growth performance, and plasma amino acid pattern in the finishing pig. Journal of Animal Science 70, 188-195 (abstract or text).
-
Henry, Y., Sève, B., Mounier, A. & Ganier, P. (1996). Growth performance and brain neurotransmitters in pigs as affected by tryptophan, protein, and sex. Journal of Animal Science 74, 2700-2710 (abstract or text).
-
Henry, Y., Sève, B., Colléaux, Y., Ganier, P., Saligaut, C. & Jégo, P. (1992). Interactive effects of dietary levels of tryptophan and protein on voluntary feed intake and growth performance in pigs, in relation to plasma free amino acids and hypothalamic serotonin. Journal of Animal Science 70, 1873-1887 (abstract or text).
-
Jean dit Bailleul, P., Bernier, J. F., van Milgen, J., Sauvant, D., & Pomar, C. (2000). The utilization of prediction models to optimize farm animal production systems. The case of a growing pig model. In: Modelling nutrient utilization in farm animals, pp. 379-392 [J. P. McNamara, J. France, and D. E. Beever, editors]. Oxon: CAB International (table of contents or abstract).
-
Kloareg, M., Le Bellego, L., Mourot, J., Noblet, J. & van Milgen, J. (2005). Deposition of dietary fatty acids and of de novo synthesised fatty acids in growing pigs - effects of high ambient temperature and feeding restriction. British Journal of Nutrition 93, 803-811 (abstract or text).
-
Kloareg, M., Noblet, J. & van Milgen, J. (2007). Deposition of dietary fatty acids, de novo synthesis and anatomical partitioning of fatty acids in finishing pigs. British Journal of Nutrition 97, 35-44 (abstract or text).
-
Kloareg, M., Noblet, J. & van Milgen, J. (2006). Estimation of whole body lipid mass in finishing pigs. Animal Science 82, 241-251 (abstract or text).
-
Kouba, M., Bonneau, M. & Noblet, J. (1999). Relative development of subcutaneous, intermuscular, and kidney fat in growing pigs with different body compositions. Journal of Animal Science 77, 622-629 (abstract or text).
-
Le Bellego, L., Noblet, J., van Milgen, J. & Dubois, S. (2000). Effets de la réduction du taux de protéines et de la fréquence de distribution des repas sur l'utilisation de l'énergie chez le porc en croissance. Journées de la Recherche Porcine en France 32, 217-225 (abstract or text).
-
Le Bellego, L., van Milgen, J., Dubois, S. & Noblet, J. (2001). Energy utilization of low protein diets in growing pigs. Journal of Animal Science 79, 1259-1271 (abstract or text).
-
Le Bellego, L. & Noblet, J. (2002). Performance and utilization of dietary energy and amino acids in piglets fed low protein diets. Livestock Production Science 76, 45-58 (abstract or text).
-
Le Floc'h, N., Obled, C. & Sève, B. (1995). In vivo threonine oxidation rate is dependent on threonine dietary supply in growing pigs fed low to adequate levels. Journal of Nutrition 125, 2550-2562 (abstract or text).
-
Le Floc'h, N. & Sève, B. (2000). Le devenir des protéines et des acides aminés dans l'intestin du porc: de la digestion à l'apparition dans la veine porte. INRA Productions Animales 13, 303-314 (abstract or text).
-
Le Floc'h, N. & Sève, B. (1996). Régulation nutritionnelle du métabolisme de la thréonine. Journées de la Recherche Porcine en France 28, 421-428 (abstract or text).
-
Le Floc'h, N., Thibault, J. N. & Sève, B. (1997). Tissue localization of threonine oxidation in pigs. British Journal of Nutrition 77, 593-603 (abstract or text).
-
Lebret, B., Juin, H., Noblet, J. & Bonneau, M. (2001). The effects of two methods of increasing age at slaughter on carcass and muscle traits and meat sensory quality in pigs. Animal Science 72, 87-94 (abstract or text).
-
Levasseur, P., Courboulay, V., Meunier-Salaün, M. C., Dourmad, J. Y. & Noblet, J. (1998). Influence de la source d'énergie et de la concentration énergétique de l'aliment sur le comportement alimentaire, les performances zootechniques et les qualités de carcasse du porc charcutier. Journées de la Recherche Porcine en France 30, 245-252 (abstract or text).
-
Lizardo, R., van Milgen, J., Mourot, J., Noblet, J. & Bonneau, M. (2002). A nutritional model of fatty acid composition in the growing-finishing pig. Livestock Production Science 75, 167-182 (abstract or text).
-
Lizardo, R., van Milgen, J., Mourot, J., Noblet, J. & Bonneau, M. (2000). Modélisation du dépôt de lipides et de la composition en acides gras du tissu adipeux au cours de la croissance du porc. Journées de la Recherche Porcine en France 32, 305-309 (abstract or text).
-
Lovatto, P. A., Sauvant, D., Noblet, J., Dubois, S. & van Milgen, J. (2006). Effects of feed restriction and subsequent refeeding on energy utilization in growing pigs. Journal of Animal Science , 3329-3336 (abstract or text).
-
Lovatto, P. A., Sauvant, D. & van Milgen, J. (2000). Étude et modélisation du phénomène de croissance compensatrice chez le porc. Journées de la Recherche Porcine en France 32, 241-246 (abstract or text).
-
Manini, R., Piva, A., Prandini, A., Mordenti, A., Piva, G. & Dourmad, J. Y. (1997). Protein retention in Italian heavy pigs: Development of a factorial approach for the determination of lysine requirement. Livestock Production Science 47, 253-259 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Étienne, M. (1987). Body composition, metabolic rate and utilization of milk nutrients in suckling piglets. Reproduction, Nutrition, Developpement 27 (abstract or text).
-
Noblet, J., Henry, Y. & Dubois, S. (1987). Effect of protein and lysine levels in the diet on body gain composition and energy utilization in growing pigs. Journal of Animal Science 65, 717-726 (abstract or text).
-
Noblet, J., Herpin, P. & Dubois, S. (1992). Effect of recombinant porcine somatotropin on energy and protein utilization by growing pigs: interaction with capacity for lean tissue growth. Journal of Animal Science 70, 2471-2484 (abstract or text).
-
Noblet, J., Le Bellego, L., van Milgen, J. & Dubois, S. (2001). Effects of reduced dietary protein level and fat addition on heat production and nitrogen and energy balance in growing pigs. Animal Research 50, 227-238 (abstract or text).
-
Noblet, J., Dubois, S., Herpin, P. & Sève, B. (1992). Influence de l'utilisation de la somatropine porcine sur l'utilisation de l'énergie et des protéines chez le porc. Journées de la Recherche Porcine en France 24, 237-248 (abstract or text).
-
Noblet, J., Karege, C., Dubois, S. & van Milgen, J. (1999). Metabolic utilization of energy and maintenance requirements in growing pigs: effects of sex and genotype. Journal of Animal Science 77, 1208-1216 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Quiniou, N. (1999). Principaux facteurs de variation du besoin en acides aminés du porcs en croissance. Techni Porc 22, 9-16 (abstract or text).
-
Noblet, J., Karege, C. & Dubois, S. (1994). Prise en compte de la variabilité de la composition corporelle pour la prévision du besoin énergetique et de l'efficacité alimentaire chez le porc en croissance. Journées de la Recherche Porcine en France 26, 267-276 (abstract or text).
-
Pomar, C., Jondreville, C., Dourmad, J. Y. & Bernier, J. F. (2006). Influence du niveau de phosphore des aliments sur les performances zootechniques et la rétention corporelle de calcium, phosphore, potassium, sodium, magnésium, fer et zinc chez le porc de 20 à 100 kg de poids vif. Journées de la Recherche Porcine en France 38, 209-216 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Dubois, S. & Noblet, J. (1995). Effect of dietary crude protein level on protein and energy balances in growing pigs: Comparison of two measurement methods. Livestock Production Science 41, 51-61 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Noblet, J., van Milgen, J. & Dourmad, J. Y. (1995). Effect of energy intake on performance, nutrients and tissue gain and protein and energy utilisation in growing boars. Animal Science 61, 133-143 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Dourmad, J. Y. & Noblet, J. (1996). Effect of energy intake on the performance of different types of pig from 45 to 100 kg body weight. 1. Protein and lipid deposition. Animal Science 63, 277-288 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Noblet, J. & Dourmad, J. Y. (1996). Effect of energy intake on the performance of different types of pig from 45 to 100 kg body weight. 2. Tissue gain. Animal Science 63, 289-296 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Dubois, S., Le Cozler, Y., Bernier, J.-F. & Noblet, J. (1999). Effect of growth potential (body weight and breed/castration combination) on the feeding behaviour of individually kept growing pigs. Livestock Production Science 61, 13-22 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Dourmad, J. Y. & Noblet, J. (1996). Effet de la quantité d'énergie ingérée et du potentiel de croissance sur la composition tissulaire du gain de poids des porcs en croissance. Journées de la Recherche Porcine en France 28, 429-438 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Noblet, J. & Dourmad, J. (1996). Influence de l'apport d'énergie et du poids vif sur le besoin en lysine des porcs en croissance. Journées de la Recherche Porcine en France 28, 413-420 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Noblet, J., Dourmad, J. Y. & van Milgen, J. (1999). Influence of energy supply on growth characteristics in pigs and consequences for growth modelling. Livestock Production Science 60, 317-328 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Hamelin, E. & Noblet, J. (2006). Le besoin en lysine digestible relativement à l'énergie nette des porcs rationnés est-il plus élevé que celui des porcs alimentés à volonté ? Journées de la Recherche Porcine en France 38, 149-156 (abstract or text).
-
Quiniou, N. & Noblet, J. (1995). Prediction of tissular body composition from protein and lipid deposition in growing pigs. Journal of Animal Science 73, 1567-1575 (abstract or text).
-
Quiniou, N. & Noblet, J. (1997). The effect of energy supply on the contribution of lean tissue to total body protein mass in pigs slaughtered at 100 kg. Animal Science 65, 509-513 (abstract or text).
-
Sawadogo, M. L., Piva, A., Panciroli, A., Meola, E., Mordenti, A. & Sève, B. (1997). Marginal efficiency of free or protected crystalline L-tryptophan for tryptophan and protein accretion in early-weaned pigs. Journal of Animal Science 75, 1561-1568 (abstract or text).
-
Sève, B. (1994). Alimentation du porc en croissance: intégration des concepts de protéine idéale, de digestibilité digestive des acides aminés et d'énergie nette. INRA Productions Animales 7, 275-291 (abstract or text).
-
Sève, B., Ganier, P. & Henry, Y. (1993). Courbe de réponse des performances de croissance du porc à l'apport de thréonine digestible vraie mesurée au niveau iléal. Journées de la Recherche Porcine en France 25, 255-262 (abstract or text).
-
Sève, B. & Le Floc'h, N. (1998). Valorisation mutuelle du L-tryptophane et de la L-thréonine supplémentaires dans l'aliment deuxième âge du porcelet. Rôle de la thréonine déshydrogénase hépatique. Journées de la Recherche Porcine en France 30, 209-216 (abstract or text).
-
van Milgen, J. & Noblet, J. (1999). Bases d'estimation des besoins énergétiques du porc en croissance. Journées de la Recherche Porcine en France 31, 249-254 (abstract or text).
-
van Milgen, J., Noblet, J., Dubois, S. & Bernier, J. F. (1997). Dynamic aspects of oxygen consumption and carbon dioxide production in swine. British Journal of Nutrition 78, 397-410 (abstract or text).
-
van Milgen, J., Noblet, J. & Dubois, S. (2001). Energetic efficiency of starch, protein, and lipid utilization in growing pigs. Journal of Nutrition 131, 1309-1318 (abstract or text).
-
van Milgen, J. & Noblet, J. (1999). Energy partitioning in growing pigs: the use of a multivariate model as an alternative for the factorial analysis. Journal of Animal Science 77, 2154-2162 (abstract or text).
-
van Milgen, J., Noblet, J., Valancogne, A., Dubois, S. & Dourmad, J. Y. (2005). InraPorc : un modèle pour analyser les performances et évaluer les stratégies alimentaires chez le porc en croissance. Journées de la Recherche Porcine en France 37, 291-298 (abstract or text).
-
van Milgen, J., Valancogne, A., Dubois, S., Dourmad, J. Y., Sève, B. & Noblet, J. (2008). InraPorc: A model and decision support tool for the nutrition of growing pigs. Animal Feed Science and Technology 143, 387-405 (abstract or text).
-
van Milgen, J., Bernier, J. F., Lecozler, Y., Dubois, S. & Noblet, J. (1998). Major determinants of fasting heat production and energetic cost of activity in growing pigs of different body weight and breed/castration combination. British Journal of Nutrition 79, 509-517 (abstract or text).
-
van Milgen, J. (2002). Modeling biochemical aspects of energy metabolism in mammals. Journal of Nutrition 132, 3195-3202 (abstract or text).
-
van Milgen, J. & Noblet, J. (2000). Modelling energy expenditure in pigs. In: Modelling nutrient utilization in farm animals, pp. 103-114 [J. P. McNamara, J. France, and D. E. Beever, editors]. Oxon, UK: CAB International (table of contents or abstract).
-
van Milgen, J. (1999). Modelling growth in pigs. Feed Mix 7, 22-24.
-
van Milgen, J., Quiniou, N. & Noblet, J. (2000). Modelling the relation between energy intake and protein and lipid deposition in growing pigs. Animal Science 71, 119-130 (abstract or text).
-
van Milgen, J., Noblet, J. & Dubois, S. (2000). Modélisation des composantes de la dépense énergétique chez le porc. Journées de la Recherche Porcine en France 32, 235-240 (abstract or text).
-
van Milgen, J. (2006). Nutrient flow models, energy transactions and energy feed systems. In: Mechanistic modelling in pig and poultry production, pp. 143-162 [R. M. Gous, T. R. Morris, and C. Fisher, editors]. Wallingford, UK: CAB International (table of contents or abstract).
-
van Milgen, J. & Noblet, J. (2003). Partitioning of energy intake to heat, protein and fat in growing pigs. Journal of Animal Science 81 (E. Suppl. 2), E86-E93 (abstract or text).
-
Castaing, J., Paboeuf, F., Skiba, F., Chauvel, J., Cazaux, J.-G., van Milgen, J. & Jondreville, C. (2003). Estimation du besoin en phosphore digestible apparent du porc charcutier: synthèse d'essais zootechniques effectués au cours des dix dernières années. Journées de la Recherche Porcine en France 35, 47-54 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Guillou, D. & Noblet, J. (1992). Development of a calculation model for predicting the amount of N excreted by the pig: effect of feeding, physiological stage and performance. Livestock Production Science 31, 95-107 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Pomar, C. & Massé, D. (2002). Modélisation du flux de composés à risque pour l'environnement dans un élevage porcin. Journées de la Recherche Porcine en France 34, 183-194 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Guingand, N., Latimier, P. & Sève, B. (1999). Nitrogen and phosphorus consumption, utilisation and losses in pig production: France. Livestock Production Science 58, 199-211 (abstract or text).
-
Dourmad, J. Y., Sève, B., Latimier, P., Boisen, S., Fernández, J., van der Peet-Schwering, C. & Jongbloed, A. W. (1999). Nitrogen consumption, utilisation and losses in pig production in France, The Netherlands and Denmark. Livestock Production Science 58, 261-264 (abstract or text).
-
Guillou, D., Dourmad, J. Y. & Noblet, J. (1993). Influence de l'alimentation, du stade physiologique et des performances sur les rejets azotés du porc à l'engrais, de la truie et du porcelet. Journées de la Recherche Porcine en France 25, 307-314 (abstract or text).
-
Jean dit Bailleul, P., Bernier, J. F., van Milgen, J., Sauvant, D. & Pomar, C. (2001). Méta-analyse de l'effet de la phytase dans les aliments pour porcs. Journées de la Recherche Porcine en France 33, 43-48 (abstract or text).
-
Jondreville, C., Revy, P. S. & Dourmad, J. Y. (2003). Dietary means to better control the environmental impact of copper and zinc by pigs from weaning to slaughter. Livestock Production Science 84, 147-156 (abstract or text).
-
Jondreville, C. & Dourmad, J. Y. (2005). Le phosphore dans la nutrition des porcs. INRA Productions Animales 18, 182-192 (abstract or text).
-
Jongbloed, A. W., Poulsen, H. D., Dourmad, J. Y. & van der Peet-Schwering, C. M. C. (1999). Environmental and legislative aspects of pig production in The Netherlands, France and Denmark. Livestock Production Science 58, 243-249 (abstract or text).
-
Montel, B., van Milgen, J., Paboeuf, F. & Dourmad, J. Y. (2000). Construction d'un modèle de simulation des performances zootechniques et des rejets azotés d'une bande de porcs charcutiers. Journées de la Recherche Porcine en France 32, 51-58 (abstract or text).
-
Portejoie, S., Dourmad, J. Y., Martinez, J. & Lebreton, Y. (2004). Effect of lowering dietary crude protein on nitrogen excretion, manure composition and ammonia emission from fattening pigs. Livestock Production Science 91, 45-55 (abstract or text).
-
Revy, P. S., Jondreville, C., Dourmad, J. Y., Guinotte, F. & Nys, Y. (2002). Bioavailability of two sources of zinc in weanling pigs. Animal Research 51, 315-326 (abstract or text).
-
Rinaldo, D., Le Dividich, J. & Noblet, J. (2000). Adverse effects of tropical climate on voluntary feed intake and performance of growing pigs. Livestock Production Science 66, 223-234 (abstract or text).
-
van der Peet-Schwering, C. M. C., Aarnink, A. J. A., Rom, H. B. & Dourmad, J. Y. (1999). Ammonia emissions from pig houses in the Netherlands, Denmark and France. Livestock Production Science 58, 265-269 (abstract or text).
-
Collin, A., van Milgen, J., Dubois, S. & Noblet, J. (2001). Effect of high temperature on feeding behaviour and heat production in group-housed young pigs. British Journal of Nutrition 86, 63-70 (abstract or text).
-
Collin, A., van Milgen, J., Dubois, S. & Noblet, J. (2001). Effect of high temperature and feeding level on energy utilization in piglets. Journal of Animal Science 79, 1849-1857 (abstract or text).
-
Collin, A., Noblet, J., van Milgen, J., Dubois, S. & Le Dividich, J. (2001). Effet de l'élévation de la température ambiante sur la consommation d'aliment, les performances et la production de chaleur chez le porcelet sevré. Journées de la Recherche Porcine en France 33, 9-15 (abstract or text).
-
Collin, A., van Milgen, J. & Le Dividich, J. (2001). Modelling the effect of high, constant temperature on food intake in young growing pigs. Animal Science 72, 519-527 (abstract or text).
-
Fialho, F. B., van Milgen, J., Noblet, J. & Quiniou, N. (2004). Modelling the effect of heat stress on feed intake, heat production and growth in pigs. Animal Science 79, 135-148 (abstract or text).
-
Gourdine, J. L., Bidanel, J. P., Noblet, J. & Renaudeau, D. (2006). Effects of breed and season on performance of lactating sows in a tropical humid climate. Journal of Animal Science 84, 360-369 (abstract or text).
-
Kloareg, M., Le Bellego, L., Mourot, J., Noblet, J. & van Milgen, J. (2004). Effets de la température ambiante et du niveau alimentaire sur le dépôt des acides gras chez le porc en croissance. Journées de la Recherche Porcine en France 36, 189-194 (abstract or text).
-
Le Bellego, L., van Milgen, J. & Noblet, J. (2002). Effect of high temperature and low-protein diets on the performance of growing-finishing pigs. Journal of Animal Science 80, 691-701 (abstract or text).
-
Le Bellego, L., van Milgen, J. & Noblet, J. (2002). Effects of high ambient temperature on protein and lipid deposition and energy utilization in growing pigs. Animal Science 75, 85-96 (abstract or text).
-
Le Bellego, L., Noblet, J. & van Milgen, J. (2001). Effets de l'exposition au chaud et de la réduction du taux de protéines de l'aliment sur les performances du porc en croissance. Journées de la Recherche Porcine en France 33, 189-195 (abstract or text).
-
Le Dividich, J. & Noblet, J. (1986). Effect of dietary energy level on the performance of individually housed early-weaned piglets in relation to environmental temperature. Livestock Production Science 14, 255-263 (abstract or text).
-
Le Dividich, J., Noblet, J. & Bikawa, T. (1987). Effect of environmental temperature and dietary energy concentration on the performance and carcass characteristics of growing-finishing pigs fed to equal rate of gain. Livestock Production Science 17, 235-246 (abstract or text).
-
Le Dividich, J., Vermorel, M., Noblet, J., Bouvier, J. C. & Aumaitre, A. (1980). Effects of environmental temperature on heat production, energy retention, protein and fat gain in early weaned piglets. British Journal of Nutrition 44, 313-323 (abstract or text).
-
Le Dividich, J. & Noblet, J. (1982). Growth rate and protein and fat gain in early-weaned piglets housed below thermoneutrality. Livestock Production Science 9, 731-742 (abstract or text).
-
Le Dividich, J., Noblet, J., Herpin, P., van Milgen, J., & Quiniou, N. (1998). Thermoregulation. In: Progress in Pig Science, pp. 229-263 [J. Wiseman, M. A. Varley, and J. P. Chadwick, editors]. Nottingham: Nottingham University Press (table of contents or abstract).
-
Lizardo, R., Le Bellego, L., Noblet, J., van Milgen, J. & Mourot, J. (2002). Effet de la température d'élevage et de la nature du régime sur la composition en acides gras du tissu adipeux du porc. Journées de la Recherche Porcine en France 34, 45-51 (abstract or text).
-
Noblet, J. & Le Dividich, J. (1982). Effect of environmental temperature and feeding level on energy balance traits of early-weaned piglets. Livestock Production Science 9, 619-632 (abstract or text).
-
Noblet, J., Dourmad, J. Y., Dubois, S. & Le Dividich, J. (1988). Influence de la température ambiante sur les dépenses énergétiques de la truie gravide. Interaction avec la nature du régime (paille, luzerne). Journées de la Recherche Porcine en France 20, 345-349 (abstract or text).
-
Noblet, J., Dividich, J. & Bikawa, T. (1985). Interaction between energy level in the diet and environmental temperature on the utilization of energy in growing pigs. Journal of Animal Science 61, 452-459 (abstract or text).
-
Noblet, J., Le Dividich, J., & van Milgen, J. (2001). Thermal environment and swine nutrition. In: Swine Nutrition, pp. 519-544 [A. J. Lewis and L. L. Southern, editors]. Boca Raton: CRC Press (table of contents or abstract).
-
Prunier, A., Dourmad, J. Y. & Étienne, M. (1994). Effect of light regimen under various ambient temperatures on sow and litter performance. Journal of Animal Science 72, 1461-1466 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Noblet, J., Dubois, S. & Renaudeau, D. (1999). Caractérisation des effets de l'augmentation de la température ambiante sur les performances des truies en lactation. Journées de la Recherche Porcine en France 31, 133-138 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Renaudeau, D., Dubois, S. & Noblet, J. (2000). Effect of diurnally fluctuating high ambient temperatures on performance and feeding behaviour of multiparous lactating sows. Animal Science 71, 571-575 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Renaudeau, D., Collin, A. & Noblet, J. (2000). Effets de l'exposition au chaud sur les caractéristiques de la prise alimentaire du porc à différents stades physiologiques. INRA Productions Animales 13, 233-245 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Noblet, J., Le Dividich, J., Dubois, S. & Labroue, F. (1997). Influence de l'abaissement de la température ambiante et du poids vif sur le comportement alimentaire des porcs en croissance élevés en groupe. Journées de la Recherche Porcine en France 29, 135-140 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Renaudeau, D., Dubois, S. & Noblet, J. (1998). Influence des températures élevées sur les performances et le comportement alimentaire de la truie en lactation. Journées de la Recherche Porcine en France 30, 303-309 (abstract or text).
-
Quiniou, N. & Noblet, J. (1999). Influence of high ambient temperatures on performance of multiparous lactating sows. Journal of Animal Science 77, 2124-2134 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Renaudeau, D., Dubois, S. & Noblet, J. (2000). Influence of high ambient temperatures on food intake and feeding behaviour of multiparous lactating sows. Animal Science 70, 471-479 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Noblet, J., van Milgen, J. & Dubois, S. (2001). Influence of low ambient temperatures on heat production and energy balance of single-housed growing pigs fed ad libitum: a comparison with group-housed pigs. Animal Research 50, 325-333 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Noblet, J., van Milgen, J. & Dubois, S. (2001). Modelling heat production and energy balance in group-housed growing pigs exposed to low or high ambient temperatures. British Journal of Nutrition 85, 97-106 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Noblet, J., van Milgen, J. & Dubois, S. (2001). Modélisation de la production de chaleur chez le porc en croissance logé en groupe et exposé à des températures ambiantesde 12°C à 29°C. Journées de la Recherche Porcine en France 33, 25-30 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Renaudeau, D. & Noblet, J. (1999). Performances zootechniques et comportement alimentaire de truies en lactation exposées à des températures élevées et fluctuantes au cours de la journée. Techni Porc 22, 5-12 (abstract or text).
-
Quiniou, N., Dubois, S. & Noblet, J. (2000). Voluntary feed intake and feeding behaviour of group-housed growing pigs are affected by ambient temperature and body weight. Livestock Production Science 63, 245-253 (abstract or text).
-
Renaudeau, D., Huc, E. & Noblet, J. (2007). Acclimation to high ambient temperature in Large White and Caribbean Creole growing pigs. Journal of Animal Science 85, 779-790 (abstract or text).
-
Renaudeau, D., Noblet, J. & Dourmad, J. Y. (2003). Effect of ambient temperature on mammary gland metabolism in lactating sows. Journal of Animal Science 81, 217-231 (abstract or text).
-
Renaudeau, D., Anaïs, C. & Noblet, J. (2003). Effects of dietary fiber on performance of multiparous lactating sows in a tropical climate. Journal of Animal Science 81, 717-725 (abstract or text).
-
Renaudeau, D., Quiniou, N. & Noblet, J. (2001). Effects of exposure to high ambient temperature and dietary protein level on performance of multiparous lactating sows. Journal of Animal Science 79, 1240-1249 (abstract or text).
-
Renaudeau, D. & Noblet, J. (2001). Effects of exposure to high ambient temperature and dietary protein level on sow milk production and performance of piglets. Journal of Animal Science 79, 1540-1548 (abstract or text).
-
Renaudeau, D., Quiniou, N., Dubois, S. & Noblet, J. (2002). Effects of high ambient temperature and dietary protein level on feeding behavior of multiparous lactating sows. Animal Research 51, 227-243 (abstract or text).
-
Renaudeau, D., Noblet, J., Quiniou, N. & Dubois, S. (2001). Influence de l'exposition au chaud et de la réduction du taux de protéines dans l'aliment sur les performances des truies multipares en lactation. Journées de la Recherche Porcine en France 33, 181-187 (abstract or text).